TABLETAT IMUNOTERAPIKE ALTERNATIVË E RE PËR INJEKSIONET E ALERGJISË

TABLETAT IMUNOTERAPIKE ALTERNATIVË E RE PËR INJEKSIONET E ALERGJISË

Keni teshtitje, rrjedhje të hundës, mbingarkesë, apo sy të irrituar? Shumë njerëz gjejnë lehtësim të përkohshëm me medikamente të thjeshta, por këto nuk e trajtojnë shkakun. Derisa po i afrohemi sezonit të polenit gjatë muajve të ardhshëm, keni një mundësi për të marrë parasysh: Shumë alergologë tani përshkruajnë tableta të imunoterapisë, të cilat punojnë në të njëjtën mënyrë si injeksionet për alergji, për disa nga pacientët e tyre me alergji në polen.
Por ndryshe nga injeksionet alergjike, të cilat kërkojnë udhëtime të shpeshta tek mjeku, tabletat mund t’i merrni në shtëpi. “Është një tabletë e vogël që vendosni nën gjuhën tuaj dhe ajo shkrihet për rreth 10 sekonda”, thotë alergologu Mike Tankersley, i cili praktikon në Memphis, Tenn.
Trajtimi, i njohur si imunoterapi sublinguale ose SLIT, është më i përshtatshëm se sa injeksionet dhe është treguar se është i sigurt. Por kjo funksionon për të gjithë. Çdo tabletë trajton vetëm një alergji. Ka katër produkte të tabletave të miratuara nga FDA në treg për trajtimin e polenit të barit dhe merimangave të shtëpisë.
“Unë kam pasur disa pacientë të cilët kanë qenë shumë të lumtur që kanë diçka për të marrë në shtëpi”, thotë Tankersley. Sipas një sondazhi të fundit nga Kolegji Amerikan i Alergjisë, Astmës dhe Imunologjisë, 73 për qind e alergologëve tani ua përshkruajnë këto tableta të imunoterapisë disa pacientëve të tyre. Pasi që këto produkte u miratuan pesë vjet më parë, “ka pasur një ndryshim të rëndësishëm në praktikë në Shtetet e Bashkuara”, thotë Tankersley.
Tankersley, i cili gjithashtu shërben si nënkryetar i Komitetit të ACAAI për Imunoterapi, thotë se ai ende rekomandon injeksione për alergji për shumicën e pacientëve, sepse shumica e tyre kanë alergji multiple. Injeksionet mund të formulohen për të synuar të gjitha alergjitë me një shiringë.
Tankersley thotë se ai rekomandon këtë quiz nga ACAAI për pacientët duke u përpjekur të vendosin nëse injektimi ose tableta janë opsioni më i mirë.
Ashtu si shiringa alergjike, tabletat janë një formë e imunoterapisë, e cila mund të ndryshojë sistemin tuaj imunitar. Është një përgjigje e ndërlikuar, por një pjesë e asaj që po ndodh kur ju merrni injeksione ose tableta është që trupi juaj mund të prodhojë qeliza rregulluese “që shtypin përgjigjen imune”, shpjegon Harold Nelson, një alergolog dhe imunolog në Shëndetin Kombëtar të Hebrenjve në Denver. Me fjalë të tjera, imunoterapia mund të vendosë kapakun në reaksionin imunitar dhe të ulë simptomat.
Gjatë një periudhe shumë të gjatë, thotë Nelson, kur imunoterapia punon mirë, “i gjithë ekuilibri në sistemin imunitar është rikthyer në atë që është parë në njerëzit joallergikë”.
Tabletat funksionojnë më mirë nëse keni vetëm një ose dy alergji kryesore që ju shqetësojnë. Për shembull, nëse bari i polenit është problemi juaj, ka dy produkte tabletë për të luftuar alergjitë e barit.
Në mënyrë të ngjashme, alergjitë e grimcave të pluhurit shtëpiak – të cilat nuk kanë shumë nga një rrjedhje dhe rrjedhje sezonale – mund të trajtohen në mënyrë efektive me tabletën e alergjisë së pluhurit, sipas hulumtimit. Tabletat e barit të polenit miratohen për të rriturit dhe fëmijët (mosha 5 vjeç e lart).
Deri tani, nuk ka asnjë imunoterapi sublinguale të miratuar në SHBA për polenin e pemëve, e cila shkakton alergjitë e hershme pranverore. Në Evropë, ka një tabletë të zhvilluar për të trajtuar alergjitë e pemëve, të cilat Nelson thotë se potencialisht mund të jenë efektive kundër disa alergjive të lisit. Dhe në Japoni ekziston një tabletë e miratuar për disa pemë japoneze, i cili mund të jetë i efektshëm në trajtimin e disa alergjive të kedrit dhe dëllinjëve të përhapura në SHBA. Alergologët shpresojnë që gjatë disa viteve të ardhshme një tabletë për disa alergji poleni mund të jetë në dispozicion në SHBA.
Çka nëse keni dy alergji kryesore që ju shqetësojnë? Thuaj, alergji bari të polenit në fund të pranverës apo verës dhe ragweed, e cila shpesh quhet “hay fever” dhe tenton të rritet në mes të shtatorit. A mund të merrni të dy tabletat? “Po, mundeni”, thotë Nelson.
Ka dëshmi për sigurinë dhe efikasitetin, shpjegon Nelson, për marrjen e dy tabletave të imunoterapisë njëkohësisht. Por zakonisht tabletat fillojnë në kohë të ndryshme, thotë Nelson. Një pengesë është se disa plane sigurimi nuk do të mbulojnë dy tableta në të njëjtën kohë.
Shumë njerëz marrin lehtësim alergji me steroide nazale si Flonase dhe Nasacort dhe anti-histamina. Tankersley thotë se ato mund të jenë efektive në trajtimin e simptomave. Por ndryshe nga të shtëna alergjike dhe tableta të imunoterapisë, këto ilaçe nuk adresojnë shkakun rrënjësor të problemit.
“Kjo është avantazh i madh i imunoterapisë,” thotë ai. “Ne jemi me të vërtetë mundësia për një kurë.”
chevron_left
chevron_right