STËRVITJA E RE 5-MINUTËSHE PËRMIRËSON TENSIONIN E GJAKUT, MUND TË RRISË FUNKSIONIN E TRURIT

STËRVITJA E RE 5-MINUTËSHE PËRMIRËSON TENSIONIN E GJAKUT, MUND TË RRISË FUNKSIONIN E TRURIT

Burimi: Universitety of Colorado at Boulder
A është e mundur që ushtrimi vetëm pesë minuta në ditë, pa ngritur pesha ose pa vrapuar asnjë hap të vetëm, të ulë rrezikun e sulmit në zemër, duke ju ndihmuar të mendoni më qartë dhe për të rritur performancën tuaj sportive?
Rezultatet paraprake nga një test klinik i Trajnimit të forcës së muskujve inspiratorë (IMST), të prezantuar këtë javë në Konferencën e Biologjisë Eksperimentale në Orlando, sugjerojnë “po”.
“IMST është në thelb një trajnim për forcën për muskujt me të cilët merrni frymë”, tha Daniel Craighead, një hulumtues post-doktoral në Departamentin e Fiziologjisë Integruese të Universitetit Colorado Boulder, i cili po udhëheq studimin. “Është diçka që mund të bëni shpejt në shtëpinë tuaj ose në zyrë, pa pasur nevojë të ndryshoni rrobat tuaja dhe deri më tani duket shumë e dobishme për të ulur tensionin e gjakut dhe ndoshta për të rritur performancën tuaj kognitive dhe fizike”.
Zhvilluar në vitet 1980 si një mjet për të larguar njerëzit me sëmundje kritike nga ventilatorët, IMST përfshin frymëmarrjen në mënyrë të fuqishme përmes një pajisjeje të mbajtur me dorë – një ushtrues i muskujve inspirues – i cili krijon rezistencë. Imagjinoni të merrni frymë thellë përmes një pipi që thith nga ana e kundërt.
Gjatë përdorimit të hershëm në pacientët me sëmundje të mushkërive, pacientët kryen një ushtrim ditor 30-minutësh me rezistencëtë ulët për të rritur kapacitetin e tyre të mushkërive.
Por në vitin 2016, hulumtuesit nga Universiteti i Arizonës publikuan rezultatet nga një sprovë për të parë nëse vetëm 30 inhalacione në ditë me rezistencë më të lartë mund të ndihmonin ata që vuajnë nga apnea obstruktive e gjumit, të cilët persona kanë muskuj të dobët frymëmarrjeje.
Përveç gjumit më qetësues, subjektet treguan një efekt anësor të papritur pas gjashtë javësh: Presioni i gjakut systolic i tyre u ul 12 milimetra të shtyllës së merkurit. Kjo është rreth dy herë më shumë se sa ushtrimi aerobik mund të ulë tensionin si dhe më shumë se disa medikament.
“Kjo ishte kur ne u interesuam dhe më shumë”, tha hetuesi kryesor, profesor Doug Seals, drejtor i Fiziologjisë Integruese të Laboratorit të Moshës të CU Boulder.
Presioni i gjakut sistolik, që nënkupton presionin në enët tuaja kur rreh zemra juaj, natyrisht ngritet ndërsa arteriet ngurtësohen me moshën, duke shkaktuar dëme në indet që nuk furnizohen me gjak dhe rrezik më të lartë të sulmit në zemër, rënien e funksionit dhe dëmtimin e veshkave.
Derisa 30 minuta në ditë ushtrim aerobik është treguar qartë që ulë tensionin e gjakut, vetëm rreth 5 për qind e të rriturve e përmbushin atë minimum. Ndërkohë, 65 për qind e të rriturve të moshës mesatare kanë presion të lartë të gjakut sistolik.
“Qëllimi ynë është të zhvillojmë ndërhyrje me kohë të efektshme, të bazuara në prova, që të rriturit në moshë mesatare do të mund të kryejnë”, tha Seals, i cili së fundmi dha një grant prej 450,000 dollarë për financimin e testimit klinik të 50 subjekteve me IMST.
Craighead paraqiti rezultatet paraprake të dielën dhe të hënën në “Experimental Biology 2019” duke treguar se:
Me përafërsisht gjysmën e testeve të bëra, studiuesit kanë gjetur rënie të dallueshme të presionit të gjakut dhe përmirësime në funksionin e arterieve të mëdha mes atyre që përdoren IMST dhe asnjë dallim në ata që përdorën një aparat të rremë për frymëmarrje me rezistencë të ulët.
Grupi IMST po performon edhe më mirë në disa teste kognitive dhe memorie. Kur u kërkuan për të ushtruar deri në lodhje, ata ishin gjithashtu në gjendje të vraponin më gjatë dhe të mbajnë rrahjet e zemrës dhe konsumimin e oksigjenit më të ulët gjatë stërvitjes.
Disa çiklistë dhe vrapues tashmë kanë filluar të përdorin trajnerë të muskujve të frymëzuar në treg, për të fituar një avantazh konkurrues.
Por Seals dhe Craighead theksojnë se gjetjet e tyre janë preliminare dhe personat e interesuar duhet të pyesin doktorin e tyre para se të shqyrtojnë IMST.
Mirëpo, me një shkallë të lartë pajtueshmërie (më pak se 10 për qind e pjesëmarrësve në studim e kanë ndërprerë) dhe pa efekte reale anësore, ata janë optimistë.
“Presioni i lartë i gjakut është një faktor i madh rreziku për sëmundjet kardiovaskulare, i cili është shkaku numër një i vdekjeve në botë”, tha Craighead. “Duke pasur një tjetër mundësi për të ndihmuar në parandalimin e saj do të ishte një fitore e vërtetë”.
chevron_left
chevron_right