SIMPTOMET E HIPERTENSIONIT

SIMPTOMET E HIPERTENSIONIT

Një person me hipertension nuk mund të vërejë ndonjë simptomë andaj hipertensioni shpesh quhet “vrasës i heshtur”. Derisa nuk zbulohet, kjo mund të shkaktojë dëme në sistemin kardiovaskular dhe organet e brendshme, të tilla si veshkat. Kontrolli rregullt i tensionit të gjakut është me rëndësi jetike, pasi zakonisht simptomet mungojnë për t’ju bërë të vetëdijshëm për gjendjen. Mbahet mend se tensioni i lartë i gjakut shkakton djersitje, ankth, probleme me gjumin dhe skuqje. Megjithatë, në shumicën e rasteve, nuk do të ketë simptoma fare. Nëse tensioni i gjakut arrin nivelin e një krize hypertensive, një person mund të përjetojë dhimbje koke dhe rrjedhje gjaku nga hunda.
Komplikimet
Hipertensioni afatgjatë mund të shkaktojë komplikime përmes arteriosklerozës, ku formimi i pllakave aterosklerotike rezulton në ngushtimin e enëve të gjakut. Kjo e keqëson edhe me shumë hipertensionin, pasi zemra duhet të pompojë më shumë për të ofruar gjak në trup. Ateroskleroza e hipertensionit mund të çojë në:
Dështimin e zemrës dhe sulmet në zemër
një aneurizëm, ose një fryrje jonormale në murin e një arterie që mund të shpërthejë, duke shkaktuar gjakderdhje të rëndë dhe, në disa raste, vdekjen
dështimi i veshkave
Infarkt
Amputim
Retinopati hypertensive në sy, të cilat mund të çojnë në verbëri
Testimi i rregullt i tensionit të gjakut mund t’i ndihmojë njerëzit të shmangin ndërlikimet më të rënda.
Dietë
Disa lloje të hipertensionit mund të menaxhohen përmes mënyrës së jetesës dhe zgjedhjes dietike, të tilla si angazhimi në aktivitet fizik, reduktimi i përdorimit të alkoolit dhe duhanit, dhe shmangia e një diete të lartë natriumi.
Reduktimi i sasisë së kripës
Konsumimi mesatar i kripës është midis 9 gram (g) dhe 12 gram në ditë në shumicën e vendeve të botës. OBSH rekomandon që ulja e konsumit të jetë nën 5 g në ditë, për të ndihmuar në uljen e rrezikut të hipertensionit dhe të problemeve të lidhura me shëndetin. Kjo mund të sjellë përfitime për njerëzit si me dhe pa hipertension, por ato me presion të lartë të gjakut do të përfitojnë më së shumti.
Për të konsultuar mjekun, vizitoni: https://www.klinikadigjitale.net/mjeket/
chevron_left
chevron_right