SHENJAT E TENSIONIT TË LARTË TË GJAKUT

SHENJAT E TENSIONIT TË LARTË TË GJAKUT

Tensioni i gjakut mund të matet me anë të një sphygmomanometer, ose monitorimin e presionit të gjakut.
Duke pasur tensionin e lartë të gjakut për një kohë të shkurtër mund të jetë një përgjigje normale në shumë situata. Stresi akut dhe stërvitja intensive, për shembull, mund të rrisin tensionin e gjakut në një person të shëndetshëm.
Për këtë arsye, një diagnozë e hipertensionit zakonisht kërkon disa lexime që tregojnë tensionin e lartë të gjakut me kalimin e kohës.
Leximi sistolik i 130 mmHg i referohet tensionit kur zemra pompon gjakun rreth trupit. Leximi diastolik i 80 mmHg i referohet tensionit kur zemra zbutet dhe rimbushjet me gjak.
Udhëzimet e AHA 2017 përcaktojnë vargjet e mëposhtme të tensionit të gjakut:
 
Systolik (mmHg)
Diastolik (mmHg)
Tensioni normal i gjakut
Nën 120
Nën 80
I lartë
Në mes të 120 and 129
Mbi 80
Hipertensioni Stadi 1
Në mes të 130 and 139
Në mes të 80 and 89
Hipertenssioni Stadi 2
Minimum 140
Minimum 90
Kriza hipertenzive
Mbi 180
Mbi 120
Nëse leximi tregon një krizë hypertensive gjatë matjes së tensionit të gjakut, prisni 2 ose 3 minuta dhe pastaj përsëritni testin.
Nëse leximi është i njëjtë ose më i lartë, ky është një emergjencë mjekësore.
Personi duhet të kërkojë kujdes të menjëhershëm në spitalin më të afërt.
Për të konsultuar mjekun, vizitoni: https://www.klinikadigjitale.net/mjeket/
chevron_left
chevron_right