SI TË MENAXHOJMË STRESIN?

[cmsmasters_row data_shortcode_id=”wqrhy9q7bi” data_padding_bottom_mobile_v=”0″ data_padding_top_mobile_v=”0″ data_padding_bottom_mobile_h=”0″ data_padding_top_mobile_h=”0″ data_padding_bottom_tablet=”0″ data_padding_top_tablet=”0″ data_padding_bottom_laptop=”0″ data_padding_top_laptop=”0″ data_padding_bottom=”50″ data_padding_top=”0″ data_bg_parallax_ratio=”0.5″ data_bg_size=”cover” data_bg_attachment=”scroll” data_bg_repeat=”no-repeat” data_bg_position=”top center” data_color=”default” data_bot_style=”default” data_top_style=”default” data_padding_right=”3″ data_padding_left=”3″ data_width=”boxed”][cmsmasters_column data_width=”1/1″ data_shortcode_id=”fju8kdk3p” data_animation_delay=”0″ data_border_style=”default” data_bg_size=”cover” data_bg_attachment=”scroll” data_bg_repeat=”no-repeat” data_bg_position=”top center”][cmsmasters_heading shortcode_id=”scor9ygiz” type=”h2″ font_weight=”default” font_style=”default” text_align=”left” color=”#3eb8d7″ margin_top=”0″ margin_bottom=”0″ underline=”true” underline_height=”1″ underline_style=”solid” underline_color=”#3eb8d7″ animation_delay=”0″]SI TË MENAXHOJMË STRESIN?[/cmsmasters_heading][/cmsmasters_column][/cmsmasters_row][cmsmasters_row data_shortcode_id=”z55vennmqm” data_padding_bottom_mobile_v=”0″ data_padding_top_mobile_v=”0″ data_padding_bottom_mobile_h=”0″ data_padding_top_mobile_h=”0″ data_padding_bottom_tablet=”0″ data_padding_top_tablet=”0″ data_padding_bottom_laptop=”0″ data_padding_top_laptop=”0″ data_padding_bottom=”50″ data_padding_top=”0″ data_bg_parallax_ratio=”0.5″ data_bg_size=”cover” data_bg_attachment=”scroll” data_bg_repeat=”no-repeat” data_bg_position=”top center” data_color=”default” data_bot_style=”default” data_top_style=”default” data_padding_right=”3″ data_padding_left=”3″ data_width=”boxed”][cmsmasters_column data_width=”1/1″ data_shortcode_id=”tphvnbj2c” data_animation_delay=”0″ data_border_style=”default” data_bg_size=”cover” data_bg_attachment=”scroll” data_bg_repeat=”no-repeat” data_bg_position=”top center”][cmsmasters_text shortcode_id=”5vpt637wb” animation_delay=”0″]

Është e rëndësishme të mësoheni të vëreni se si stresi ndikon tek ju, të mësoni se si ta tejkaloni atë dhe të krijoni shprehi të shëndetshme për të lehtësuar stresin tuaj. Ajo që është stresuese për një person mund të mos jetë për një tjetër. Stresi mund të vijë nga ngjarje të lumtura (martesa, ngritja në punë, shtëpia e re), apo ngjarje të palumtura (sëmundje, punë të tepërt, probleme familjare).
Çfarë është stresi?
Stresi është përgjigja e trupit tuaj ndaj ndryshimit. Trupi juaj reagon ndaj tij duke liruar adrenalinë (një hormon) që mund të shpejtojë frymëmarrjen dhe rrahjet e zemrës suaj, dhe të rritë tensionin tuaj të gjakut të rritet. Këto reagime mund t’ju ndihmojnë të merreni me situatën.
Lidhja midis stresit dhe sëmundjeve së zemrës nuk është e qartë. Por, me kalimin e kohës, përgjigjet jo të shëndetshme ndaj stresit mund të çojnë në probleme shëndetësore. Për shembull, njerëzit nën stres mund të ngrëjnë më shumë, të pinë shumë alkool ose duhan. Këto sjellje jo të shëndetshme mund të rrisin rrezikun tuaj për sëmundje të zemrës.
Jo i gjithë stresi është i keq. Të flasësh me një grup ose të shikosh një lojë futbolli me rezultat të ngushtë mund të jetë stresuese, por ato mund të jenë edhe argëtuese. Çelësi është që të menaxhoni stresin tuaj si duhet.
Si ju bën stresi të ndjeheni?
Stresi prek secilin prej nesh në mënyra të ndryshme. Mund të keni shenja fizike, shenja emocionale ose të dyja.
– Mund të ndjeheni të zemëruar, të frikësuar, të ngacmuar ose të pafuqishëm.
– Mund të jetë e vështirë për të fjetur.
– Mund të keni dhimbje në kokë, qafë, nofulla dhe shpinë.
– Mund të çojë në zakone si pirja e duhanit, alkoolit,ushqimi i tepërt ose abuzimi me drogën.
– Ju madje mund ta mos ndjeni fare, edhe pse trupi juaj vuan prej tij.
Si ta përballoj?
Ndërmarrja e veprimeve për të menaxhuar stresin do t’ju ndihmojë të ndiheni më shumë në kontrollin e jetës tuaj. Këtu janë disa mënyra të mira për të përballuar stresin:
– Provoni të mendoni pozitivisht – duke i kthyer mendimet negative në ato pozitive. Për shembull, në vend që të mendosh “Unë nuk mund ta bëj këtë”, thuaj “Unë do të bëj sa më mirë që mundem”.
– Merrni 15-20 minuta në ditë për t’u ulur në qetësi, për t’u çlodhur, për të marrë frymë thellë dhe për të menduar diçka të qetë.
– Angazhohuni rregullisht në aktivitete fizike. Bëni atë që ju pëlqen – ecni, notoni, ngasni biçikletën ose bëni joga. Lirimi i tensionit në trupin tuaj do t’ju ndihmojë të ndiheni shumë më mirë.
– Mundohuni të bëni të paktën një gjë që ju pëlqen çdo ditë, edhe nëse e bëni atë vetëm për 15 minuta.
– Si mund të jetoj një jetë më të qetë?
– Këtu janë disa shprehi pozitive të shëndetshme që mund të doni t’i zhvilloni për të menaxhuar stresin dhe për të jetuar një jetë më të qetë.
– Mendoni përpara për atë që mund t’ju shqetësojë. Bëni një plan të gatshëm për t’u marrë me situatat. Disa gjëra që mund t’i shmangni. Për shembull, kaloni më pak kohë me njerëz që ju shqetësojnë.
– Mësoni të thoni “jo”. Mos premtoni shumë.
– Hiqni dorë nga zakonet e këqija. Shumë alkool, cigare ose kafeinë mund të rrisin stresin. Nëse pini duhan, merrni vendimin të hiqni dorë tani.
– Ngadalësohuni. Planifikoni përpara dhe lejoni kohë të mjaftueshme për të bërë gjërat më të rëndësishme.
– Flini sa duhet. Mundohuni të merrni 6 deri në 8 orë gjumë çdo natë.
– Bëhuni të organizuar. Përdorni listat e gjërave që keni për të bërë nëse ju ndihmon të përqendroheni në detyrat tuaja më të rëndësishme. Qasja e detyrave të mëdha hap pas hapi.
Për të konsultuar mjekun, vizitoni: https://www.klinikadigjitale.net/mjeket/

[/cmsmasters_text][/cmsmasters_column][/cmsmasters_row]

chevron_left
chevron_right