PYETJET E ZAKONSHME PËR COVID-19

PYETJET E ZAKONSHME PËR COVID-19

A mund ta merrni vaksinën nëse keni Covid ose keni pasur tashmë Covid?
Nëse aktualisht jeni të infektuar me Covid-19, prisni derisa të shëroheni nga sëmundja në mënyrë që të keni mundësi të qëndroni përsëri pranë njerëzëve të tjerë para se të vaksinoheni. Kjo vlen edhe për njerëzit e infektuar me Covid-19 ndërmjet dozës së parë dhe të dytë të vakcinimit.
A është e sigurt marrja e vaksinës Covid?
Përjetimi i efekteve anësore pas vaksinimit do të thotë që vaksina po funksionon dhe sistemi juaj imunitar po përgjigjet siç duhet. Vaksinat janë të sigurta dhe vaksinimi do t’ju ndihmojë të mbroheni nga Covid-19.
Cili është efektiviteti i vaksinës Covid-19?
Si të gjitha vaksinat e tjera, edhe vaksinat Covid-19 nuk janë 100% efektive. OBSH po punon për të siguruar që vaksinat e miratuara të jenë sa më efektive, kështu që ato mund të kenë ndikimin më të madh në pandemi.
A keni nevojë për vaksinë nëse keni pasur Covid?
Edhe nëse keni qenë të infektuar me Covid-19, përsëri duhet të vaksinoheni. Një vaksinë Covid mund të ofrojë imunitet më të besueshëm dhe të qëndrueshëm sesa një infeksion me Covid-19. Të paktën, ai do të shtojë edhe një mbrojtje shtesë për organizmin tuaj.
Cili organ preket më shumë nga Covid-19?
Mushkëritë janë organet më të prekura nga Covid-19 sepse virusi arrin tek masa qelizore përmes enzimës 2 (ACE2), enzimë konvertuese të angiotenzinës e cila është në sasi më të madhe në qelizat alveolare të tipit II të mushkërive.
chevron_left
chevron_right