GRUAJA ME DY MITRA LIND DY HERË, GATI NJË MUAJ NDËRMJET

GRUAJA ME DY MITRA LIND DY HERË, GATI NJË MUAJ NDËRMJET

Një grua 20 vjeçare nga Bangladeshi lindi dy binjakë – 26 ditë pas lindjes së fëmijës së saj të parë.
Arifa Sultana lindi një djalë në fund të shkurtit, sipas Dr. Sheila Poddar, një gjinekolog në spitalin Ad-Din në Daka. Pas një lindje normale, nëna dhe fëmija u liruan nga një spital i ndryshëm Dhaka. Më pak se katër javë më vonë, ajo u pranua në spitalin Ad-Din.
“Ajo erdhi në spital duke u ankuar për dhimbjen të poshtme të barkut”, tha Poddar. Mjekët kryen një ultrazë dhe e kuptuan se Sultana ishte shtatzënë me binjakë.
Sultana kishte dy mitra, një gjendje e quajtur uterus didelphys. Foshnja e saj e parë dhe binjakët u konceptuan dhe u rritën në mitra të veçanta.
“Nuk është shumë e zakonshme që të kesh dy mitra, kur mitra të zhvillohet, vjen nga dy tuba, dhe ata tuba bashkohen së bashku.” Te disa gra bashkimi nuk ndodh dhe muri ndarës nuk shpërbëhet tha DR. S.N. Basu, kreu i obstetrikës dhe gjinekologjisë në spitalin Max Healthcare në New Delhi.
Poddar ishte në gjendje të kryejë shpejt një seksion cezarian për të lindur binjakë: një djalë dhe një vajzë. “Të tre fëmijët janë të sigurt dhe të shëndetshëm”, tha Poddar. “Nëna është gjithashtu mirë.”
Uterus didelphys është një anomali e rrallë kongjenitale dhe shfaqja e shtatzënisë së dyfishtë ka një normë të përgjithshme të incidencës prej 1 në një milion, sipas Institutit Kombëtar të Shëndetit.
Që të mos zbulohet para lindjes është edhe më pak e zakonshme.
“Nga zonat rurale, njerëzit nuk e dinë se çfarë nuk është në rregull me ta, ata nuk e dinë se me sa fëmijë janë shtatzënë dhe nganjëherë as se janë shtatzënë”, tha Basu.
chevron_left
chevron_right