CHEMOTHERAPY & CANCER

Chemotherapy & Cancer

Normally, your cells grow and die in a controlled way. Cancer cells keep growing without control. Chemotherapy is drug therapy for cancer. It works by killing the cancer cells, stopping them from spreading, or slowing their growth. However, it can also harm healthy cells, which causes side effects.
Ju mund të keni shumë efekte anësore, pak, ose aspak efekte anësore. Kjo varet nga lloji dhe sasia e kimioterapisë që merrni dhe si reagon trupi juaj. Disa efekte anësore të zakonshme janë lodhja, mundimi, vjellja, dhimbja dhe humbja e flokëve. Ka mënyra për të parandaluar ose kontrolluar disa prej efekteve anësore. Bisedoni me mjekun tuaj rreth asaj se si t’i menaxhoni ato. Qelizat e shëndetshme zakonisht rimëkëmben pas përfundimit të kimioterapisë, kështu që shumica e efekteve anësore gradualisht zhduken.
Your treatment plan will depend on the cancer type, the chemotherapy drugs used, the treatment goal, and how your body responds. Chemotherapy may be given alone or with other treatments. You may get treatment every day, every week, or every month. You may have breaks between treatments so that your body has a chance to build new healthy cells. You might take the drugs by mouth, in a shot, as a cream, or intravenously (by IV).
NIH: National Cancer Institute
chevron_left
chevron_right
en_USEnglish