EKZEMA

EKZEMA

Ekzema është një term për disa lloje të ndryshme të ënjtjes së lëkurës. Ekzema njihet edhe me emrin dermatit. Shumica e llojeve shkaktojnë lëkurë të thatë dhe me kruarje, skuqje në fytyrë, brenda bërrylave dhe prapa gjunjëve, dhe në shuplaka dhe shputa. Kruarja e lëkurës mund të shkaktojë që ajo të skuqet, dhe të fryhet dhe të kruhet edhe më shumë.
Ekzema nuk është ngjitëse. Shkaktari nuk është i njohur. Ka të ngjarë të shkaktohet nga faktorët gjenetik dhe mjedisor. Ekzema mund të bëhet më mirë ose më keq me kalimin e kohës, por shpesh është një sëmundje afatgjatë. Njerëzit të cilët e kanë atë mund të zhvillojnë gjithashtu edhe astmën.
Lloji më i zakonshëm i ekzemës është dermatiti atopik. Ajo është më e zakonshme tek foshnjat dhe fëmijët, por të rriturit mund ta kenë gjithashtu. Kur fëmijët që kanë pezmatim atopik të lëkurës rriten, ky problem mund të përmirësohet ose të largohet. Por ndonjëherë lëkura mund të qëndrojë e thatë dhe të irritohet lehtë. Trajtimet mund të përfshijnë ilaçe, kremra të lëkurës, terapi drite dhe kujdesi i mirë për lëkurën. Ju mund të parandaloni disa lloje të ekzemës duke shmangur:
• Gjërat që irritojnë lëkurën tuaj, siç janë sapunët e caktuara, pëlhura dhe kremra
• Stresi
• Gjërat ndaj të cilave jeni alergjik, të tilla si ushqimi, poleni dhe kafshët
NIH: Instituti Kombëtar i Artritit dhe Sëmundjeve Muskuloskeletale dhe lëkurës
chevron_left
chevron_right