DIABETI DHE SYRI

DIABETI DHE SYRI

Nëse keni diabet, glukoza juaj në gjak ose sheqeri në gjak është në nivele shumë të larta. Me kalimin e kohës, kjo mund të dëmtojë sytë tuaj. Problemi më i zakonshëm është retinopatia diabetike. Është shkaktari kryesor i verbërisë tek të rriturit në Amerikë.
Retina juaj është indi i cili ndjen dritën në pjesën e prapme të syrit tuaj. Ju duhet një retinë e shëndetshme për të parë qartë. Retinopatia diabetike dëmton enët e vogla të gjakut brenda retinës tuaj.
Ju mund të mos e vini re atë në fillim. Simptomat mund të përfshijnë:
– Shikim të paqartë ose vizion i dyfishtë
– Drita ose pika bosh në shikim
– Pika të errëta
– Dhimbje ose presion në njërën ose të dy sytë tuaj
– Problem për të parë gjërat në skajet e syve tuaj
– Trajtimi shpesh përfshin trajtim me laser ose kirurgji, me trajtim të vazhdueshëm.
Dy probleme të tjera të syve mund të ndodhin te njerëzit me diabet. Katarakta është një re mbi thjerrëzat e syrit tuaj. Kirurgjia ju ndihmon të shihni qartë përsëri. Glaukoma ndodh kur presioni rritet në sy, duke dëmtuar nervin kryesor. Pikat e syve ose operacioni mund të ndihmojnë.
Nëse keni diabet, duhet të bëni një kontrollë të plotë të syrit çdo vit. Gjetja dhe trajtimi i problemeve herët mund të shpëtojë vizionin tuaj.
NIH: Instituti Kombëtar i Diabeteve dhe Sëmundjeve të tretjes dhe Veshkave
Për të konsultuar mjekun, vizitoni: https://www.klinikadigjitale.net/mjeket/
chevron_left
chevron_right